De största europeiska fotbollsligorna

fotboll

Det finns många fotbollsligor i världen, men få av dem får samma enorma uppmärksamhet som de europeiska ligorna. Vi ska ta en titt på vilka ligor som ligger bäst till både på internationell och på nationell nivå. Vart finns det bästa spelarna och vilka ligor får mest uppmärksamhet av spelare som vill betta på matcherna?

De fyra största fotbollsligorna i Europa

I den här artikeln kommer vi framför allt att skriva om de största engelska fotbollsligorna, eftersom de är populärast. Men här är en lista på de största konkurrenterna.

1, Premier League, England

Överlägset bästa ligan enligt de flesta fans, journalister och bettingspelare. Dessutom har ligan matchstreaming i över 212 länder.

2, La Liga, Spanien

Spaniens högsta nationella fotbollsliga.

3, Bundesliga, Tyskland

Fjärde bästa fotbollsligan i Europa.

4, Serie A, Italien

Grundades redan 1898 och är Italiens högsta nationella liga.

Premier League

Premier League grundades 1992 och är högsta divisionen i engelska fotbollsligan. I ligan ingår 20 klubbar. Ligasystemet är uppbyggt som pyramider där klubbar kan bli både uppflyttade och nerflyttade i ligorna beroende på matchresultat.

Ligorna ligger i följande ordning:

  1. Högst upp Premier League med endast en division nivå 1
  2. English Football League med tre divisioner, The Championship nivå 2, League One och nivå 3 League Two nivå 4.

20 klubbar har plats i Premier League som spelar sina matcher höst till vår mellan månaderna augusti till maj. De fyra klubbarna med högst placeringar är direktkvalificerade till Uefa Champions League och klubben placerad på femte plats går direkt till Uefa Europa League. De tre klubbarna med sämst placeringar flyttas istället ner till English Football League. Den klubben som vinner hela Premier League är Engelska mästare i fotboll.

De mest populära lagen i Premier League

Det finns sex stycken klubbar som varit med i Premier League sedan starten 1992.

Manchester United

Klubben har många ligatitlar och det kanske inte är så konstigt med tanke på att spelare som till exempel David Beckham, Zlatan och Fabien Barthez spelat i klubben. Mellan åren 1986 – 2013 hade Manchester United en riktig storhetstid tack vare managern Alex Ferguson som även fick en staty upprest som hyllning.

Liverpool FC

Laget har vunnit 41 ligatitlar och slår därmed rekord som bästa klubben i England. Dessutom har laget vunnit Premier League 18 gånger och är en av världens rikaste fotbollsklubbar.

Arsenal

Klubben grundades 1886 och räknas som Londons bästa fotbollsklubb. Namnet Arsenal har sitt ursprung från kungliga vapenarsenalen som grundade laget. 1996 tillträde den nya tränaren Arséne Wenger som då värvade många duktiga franska spelare till klubben som till exempel Nicolas Anelka och Thierry Henri.

Chelsea

Londonklubb som toppar listan över de bästa fotbollslagen i England. Klubben köptes 2003 av en rysk miljardär och tillhör därmed i gruppen världens rikaste fotbollsklubbar. Laget har lyckats kamma hem sex stycken priser för engelska mästare, men också vunnit både Champions och Europa Leaguetitlarna 2012.

Everton

Klubben håller rekord i att ha spelat flest säsonger i topp. De har spelat på toppnivå sedan 1954. Det är endast Arsenal som slår det rekordet med att ha högst nivå över längst tid.

Tottenham

Klubben grundades 1882 och har vunnit hela Premier League 2 gånger.

Bli först med att kommentera

Kommentera