Fotbolls-VM: Höjdpunkter, skandaler och legendariska ögonblick

Fotbolls-VM illustration

Varje fyra år samlas nationer från hela världen för att delta i det stora mästerskapet i fotboll. Världsmästerskapet, allmänt känd som Fotbolls-VM, har sett några otroliga stunder av bedrift, skandal och passion som har skrivit ner sig själv i historieböckerna. Låt oss dyka ner i några av dessa minnesvärda händelser från tidigare turneringar.

Fotbolls-VM:s mäktigaste höjdpunkter

Fotbolls-VM är en scene oförglömliga prestationer och överraskningar på många sätt. Ett exempel är Brasiliens Pele som blev den yngste målgöraren någonsin i VM 1958 vid ålder av endast 17 år. Han är även den enda spelaren som har vunnit tre VM-titlar (1958, 1962, 1970).

Tyskland mästerskapsrekord är också värd att notera. De har lyckats nå finalen hela 8 gånger och vunnit 4 gånger. De tog också hem VM-titeln 2014 efter en otrolig målgöring av Mario Götze i förlängningen mot Argentina.

Infamous Skandaler

Men fotbolls-VM är inte bara höjdpunkter. Skandaler är lika mycket en del av spelet. VM 1982 är ett tydligt exempel på detta. Den mest kända är kanske ”Hand of God” målet av Diego Maradona i kvartsfinalmatchen mellan Argentina och England 1986. Efter att ha använt sin vänstra hand för att slå in en boll i mål vägrade Maradona att erkänna att han hade brutit mot reglerna, och målet tilläts.

En annan skandalös händelse var Luis Suarez bitincident under VM 2014. Suarez blev bannlyst från alla fotbollsaktiviteter i 4 månader efter att ha bitit Italiens Giorgio Chiellini under en match.

Legendariska ögonblick och spelare

Fotbolls-VM har också gett oss några av de mest kända ögonblicken i sportens historia och även några av dess mest anmärkningsvärda spelare.

Som till exempel när Zinedine Zidane headbutted Marco Materazzi i VM-finalen 2006, ett ögonblick som blev ikonisk för hur snabbt stämningen kan förändras i en match.

Spelare som Johan Cruyff, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och många fler har alla glänst på VM-steget, vilket påminner oss om det stora antal av otroligt talang som turneringen kan skryta med.

Oavsett om du är en hängiven fotbollsfan eller bara njuter av sporten på världsnivå, erbjuder VM en chans att se några av de bästa fotbollsspelarna och -lagen i världen sammanstråla i en otrolig fest av fotboll. Och vi kan bara vänta och se vilka höjdpunkter, skandaler och legendariska ögonblick som nästa VM kommer att ge.

Vanliga frågor

Hur ofta hålls Fotbolls-VM?
Fotbolls-VM hålls vart fjärde år.
Vilka är de mest framgångsrika lagen i VM-historien?
Brasilien är det mest framgångsrika laget genom tiderna, med totalt 5 VM-titlar. Följt av Tyskland och Italien som vunnit turneringen 4 gånger.
Vilken är den högsta grundomgångsresultatet i VM?
Det högsta grundomgångsresultatet i VM genom tiderna var när Ungern besegrade El Salvador med 10-1 i 1982 års turnering.
Vem är den bästa målgöraren i VM genom tiderna?
Miroslav Klose från Tyskland är den bästa målgöraren i VM genom tiderna, med totalt 16 mål i VM-turneringar.
Vad är den största publiksiffran i VM-historien?
Den största publiksiffran i VM-historien var under finalen 1950 på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro, Brasilien, där över 173 000 åskådare var närvarande.