Topplista: De mest minnesvärda fotbollsmatcherna genom tiderna

Fotboll har genom tiderna bjudit på oförglömliga ögonblick som har fängslat miljarder människor världen över. Från VM-finaler till oväntade vändningar i Champions League, vissa matcher har lämnat ett outplånligt avtryck i fotbollshistorien. Här reflekterar vi över några av de mest minnesvärda fotbollsmatcherna som har spelats.

VM-finalen 1970 Brasilien mot Italien

Den 21 juni 1970 klev Brasilien och Italien ut på planen för att göra upp om VM-titeln i Mexiko. Detta var inte bara en kamp mellan två fotbollskraftverk, utan också en scen för några av de mest ikoniska spelarna i spelets historia, inklusive Pelé och Jairzinho för Brasilien.

Matchen slutade 4-1 till Brasiliens fördel, och deras prestation anses allmänt som en av de mest dominanta i en VM-final. Pelé gjorde det inledande målet och satte sedan upp Carlos Alberto för ett av världscupens mest klassiska mål, bekräftande Brasiliens plats som en av VM:s giganter.

Champions League-finalen 2005 Liverpool mot AC Milan

En av de mest häpnadsväckande vändningarna i fotbollens historia ägde rum i Champions League-finalen 2005. Matchen, som spelades den 25 maj i Istanbul, såg AC Milan ta en betryggande 3-0-ledning i första halvlek. Liverpool såg ut att vara helt utslagna, men vad som följde är något som har gått till historien som ”Miracle of Istanbul”.

Liverpool kämpade sig tillbaka och kvitterade till 3-3 på bara sex minuter i andra halvlek genom mål av Steven Gerrard, Vladimír Šmicer och Xabi Alonso. Matchen gick till förlängning och senare till straffar, där Liverpool till slut vann och säkrade en av de mest minnesvärda segrarna i fotbollshistorien.

EM-finalen 1996 Tyskland mot Tjeckien

EM-finalen 1996, som spelades den 30 juni på Wembley Stadium i London, var ytterligare en ojämn kamp som slutade på ett dramatiskt sätt. Tjeckien, underdogs i denna match, tog ledningen genom ett straffmål av Patrik Berger. Men det var Tyskland som skulle ha det sista ordet.

Oliver Bierhoff kvitterade med ett mål sent i matchen, vilket skickade den till förlängning. Bierhoff blev sedan det första spelaren att göra ett Golden Goal, ett sudden-death-mål som omedelbart avslutade matchen och gav Tyskland segern med 2-1. Detta var en vinst som cementerade Tysklands status som en av Europas fotbollskraftverk.

VM-semifinalen 2014 Brasilien mot Tyskland

Under VM 2014 i Brasilien stod en semifinalmatch mellan värdnationen och Tyskland som en av de mest chockerande i turneringens historia. Matchen spelades den 8 juli och vad som följde chockerade hela fotbollsvärlden.

Tyskland demoraliserade Brasilien med en förkrossande 7-1-seger. Tidiga mål av Thomas Müller, Klose och Kroos (med två mål) lämnade Brasilien i chock. Efter första halvlek ledde Tyskland med 5-0. André Schürrle bidrog med ytterligare två mål i andra halvlek, och Oscar gjorde Brasiliens enda mål som en ren tröst.

Denna match kommer för alltid att vara ihågkommen som en av de mest enastående och oöverträffade prestationerna i VM-historien, och som en nationell tragedi för Brasilien.

Från Brasiliens dominans 1970 till de hjärtskärande nederlagen och triumferna i Champions League och VM, har dessa matcher inte bara format fotbollens historia utan även berört miljontals hjärtan runt om i världen. Varje match på denna lista representerar en unik berättelse om kamp, triumf och oförutsägbar dramatik som gör fotboll till världens mest älskade sport.

Common questions

Vilken var den största vändningen i fotbollshistorien?

En av de största vändningarna i fotbollshistorien anses vara Champions League-finalen 2005 mellan Liverpool och AC Milan. Liverpool låg under med 0-3 vid halvtid men lyckades kvittera till 3-3 och vann sedan matchen efter straffläggning.

Vad är ett Golden Goal?

Ett Golden Goal är ett koncept inom fotboll där det första målet som görs under förlängning direkt avgör matchen. Detta system användes bland annat under EM-finalen 1996, där Oliver Bierhoff:s mål gav Tyskland segern över Tjeckien.

Vilken match anses vara en av de mest chockerande i VM-historien?

VM-semifinalen 2014 mellan Brasilien och Tyskland anses vara en av de mest chockerande matcherna i turneringens historia. Tyskland vann med förkrossande 7-1, vilket var en enorm överraskning för alla fotbollsfans.

Varför anses Pelé som en av de bästa spelarna någonsin?

Pelé anses vara en av de bästa fotbollsspelarna någonsin på grund av hans fantastiska karriär där han bland annat vann tre VM-titlar med Brasilien. Hans prestationer i VM 1970, där han hjälpte Brasilien till seger, befäste hans status som en fotbollslegend.